Hoi­ta­ma­ton kuu­lon­ale­ne­ma vai­kut­taa tut­ki­tus­ti elä­män­laa­tuun – ”Se on hen­ki­ses­ti ra­sit­ta­vaa ja vä­syt­tä­vää”

Toivon Kuulo – kuva 3 asiakas kuva

Pieneltä Sattasen kylästä Sodankylästä Ouluun muuttaneet Toivon Kuulon asiakkaat Kristiina ja Veijo Laine ovat olleet tyytyväisiä yksilölliseen ja nopeaan palveluun. He kiittelevät asiantuntevaa palvelua ja huippuluokan kuulokojeita. ”Ehdottomasti allekirjoitetaan se, että kuulokojeiden myötä elämänlaatu paranee.”

Kun Kristiina Laine sai 10 vuotta sitten ensimmäisen kuulokojeen, moni asia elämässä helpottui. Psykologina työskennelleen Kristiinan kuulonalenema todettiin työterveyshuollossa. kuulo vaikeutti työntekoa huomattavasti, sillä psykologin työssä ihmisen puheen kuuleminen on olennaisen tärkeää. Ennen kuulokojeen saamista Kristiina olikin kehitellyt monenlaisia keinoja selvitä arjessa: hän luki huulilta, tulkitsi eleitä ja välillä jopa arvaili sanoja. Se oli mielelle valtavan kuormittavaa.

”On ikävää sekä itselle että muille, kun joutuu kysymään asioita useampaan kertaan, kun ei kuule kunnolla. Se on myös henkisesti rasittavaa: jos on ilman kuulokojetta sosiaalisessa tilanteessa, joka vaatii kuuntelemista, on sen jälkeen todella väsynyt olo”, Kristiina Laine sanoo.

Kuulokoje on helpottanut 71-vuotiaan Kristiinan elämää huomattavasti niin töissä kuin eläkkeelläkin, mutta viimeisin kuulokoje oli alkanut käydä vanhaksi ja julkisella puolella kuulotutkimuksiin on pitkät jonot. Kun Kristiina bongasi Kalevasta Toivon Kuulon mainoksen, hän päätti osallistua liikkeen tutustumispäivään, jossa esiteltiin uudenlaisia kuulokojeita.

”Olin todella yllättynyt, miten nopeasti asiat hoituivat Toivon Kuulolla. Ajan sai tutkimuksiin samalle viikolle ja jo seuraavalla viikolla sain uuden kuulokojeen kotiin testattavaksi”, Kristiina hämmästelee.

Kuulokoje auttaa myös tinnitukseen

Kristiinan kanssa esittelyyn tuli myös hänen puolisonsa Veijo Laine, jolla ei itsellä ollut ennestään kuulokojetta. Veijo on tehnyt pitkän uran armeijan palveluksessa, ja hän on kärsinyt työstä aiheutuneen meluhaitan vuoksi tinnituksesta jo nuoresta miehestä lähtien.

Viime vuosien aikana Veijon tinnitus on vahvistunut entisestään. Loppujen lopuksi tinnitus voimistui niin paljon, että se alkoi vaikuttaa myös nukahtamiseen.

Työpaikkojen meluhaitat ovat todella yleisiä vanhemmalla ikäpolvella. Suurella osalla yli 65-vuotiaista miehistä on korvissaan jonkinlainen meluvamma, sillä aikaisemmin kuuloa ei suojattu yhtä huolellisesti kuin nykyään.

Monella onkin edelleen väärä käsitys, että kuulokoje ei auta tinnitukseen.

”Esimerkiksi 10 vuotta sitten elettiin vielä tilanteessa, ettei meluvammasta kärsivää ihmistä pystytty oikein hoitamaan, mutta nyt sekin on mahdollista. Tekniikaltaan kehittyneet kuulokojeet pystytään sovittamaan yhä haastavimpiin kuuloihin ja ääni kuulostaa luonnolliselta”, Toivon Kuulon yrittäjä, audionomi Sari Toivanen kertoo.

Niin luuli myös Veijo.

”Terveyskeskuksessa olen maininnut joskus asiasta, mutta asia on jäänyt siihen. Vasta Ouluun muutettuamme astelin liikkeeseen ja kysäisin asiasta. Kyllä olisi pitänyt jo aiemmin reagoida ja hakea apua.”

Kuulotutkimukseen matalalla kynnyksellä

Toivon Kuulon Sari Toivanen rohkaisee jokaista yli 60-vuotiasta käymään kuulontutkimuksessa, sillä moni hankkii kuulolaitteen aivan liian myöhään. Nykytutkimuksen mukaan hoitamaton kuulonalenema vaikuttaa kognitiivisiin kykyihin ja kasvattaa riskiä muistisairauksiin.

”Tietyt hermoradat aivoissamme ovat tärkeitä sanoista selvän saamiselle ja ne alkavat rappeutua, jos kuulon ongelmiin ei puututa”, Toivanen kertoo.

Huonon kuulon voi huomata pikkuhiljaa pienistä asioista: kahvilan hälyssä ei meinaa saada selvää vastapäätä istuvan ihmisen puheesta tai televisiossa esiintyvät ihmiset tuntuvat puhuvan aivan liian nopeasti. Lopulta läheisetkin alkavat huomauttelemaan asiasta. Huono kuulo voi näkyä myös ärtymyksenä, masennuksena ja sosiaalisista tilanteista eristäytymisenä.

Kuulonalenema ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihminen kuulee kaikki äänet huonosti. Usein kuulo-ongelmat johtuvat nimenomaan äänten erottelukyvystä. Osa äänentaajuuksista saattaa kuulua liiankin hyvin ja joillekin äänille voi tulla jopa tavallista herkemmäksi, kun taas toiset äänet sekoittuvat hälinään tai jäävät kokonaan kuulematta.

”Ennen saattoi käydä niin, että ravintolassa ollessa ei kuullut samassa pöydässä istuvan ääntä, mutta naapuripöydän keskustelusta saattoi kuulla liikaakin. Se on huima kehitys, kun kuulee kaiken sen, mitä pitääkin kuulla”, Veijo Laine kuvailee naurahtaen.

Hyvä kuulokoje vaimentaa melua ja auttaa saamaan puheesta selvää. Laitteiden ja tekniikan kehitys on ollut viime vuosina huimaa. Uudet ja laadukkaat kuulokojeet voidaan esimerkiksi yhdistää puhelimeen siten, että puhelut saa vastaanotettu helposti suoraan kuulokojeeseen bluetoothin avulla.

”Bluetooth on mahdollistanut myös sen, että jos toinen haluaa katsoa telkkaria ja toinen haluaa keskittyä samassa huoneessa johonkin muuhun asiaan, voi television äänet yhdistää suoraan kuulokojeeseen”, Veijo Laine kertoo.

Lämmin ja yksilöllinen palvelu

Toivon Kuulon kautta on mahdollista saada rahoitusta uuden kuulokojeen hankintaan. Ensimmäinen vuosi on täysin korotonta maksuaikaa.

”Kyllä me vähän aikaa mietimme, että raskimmeko ottaa uusimman mallin, mutta kyllä kannatti satsata. Kuulo vaikuttaa niin paljon elämänlaatuun, että hyvään ja toimivaan kuulokojeeseen ja etenkin omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa”, Veijo Laine sanoo.

Kristiina ja Veijo Laineet ovat olleet todella tyytyväisiä Toivon Kuulolla asiointiin.

”Toivon Kuulon asiakaspalvelu on ollut alusta alkaen aivan erinomaista: rauhallista, asiantuntevaa ja perusteellista”, Kristiina Laine kiittelee.

Toivon Kuulo palvelee myös verkossa ja etänä

Toivon Kuulon kuulokojeita saa kokeilla viikon kotona. Kuulokoje säädetään jokaisella asiakkaalle yksilöllisesti.

Kristiina ja Veijo Laineella oli tuolle viikolle yksi tärkeä kokeilu: he menivät käymään elokuvateatterissa.

”Kävimme katsomassa suomalaisen elokuvan ja olin yllättynyt, että sain selvää puheesta. Se on minulle uutta, sillä aiemmin suomalaisten elokuvien puhe on ollut vaikeaa erottaa. Uusi kuulokoje on parantanut todella paljon äänteiden ja äänien erottelukykyä”, Kristiina kertoo.

Liikkeessä tehtävän perussäädön jälkeen hienosäätöä voidaan tehdä helposti myös etänä. Etäsäädöllä voidaan korvata käynti kuuloliikkeessä, mikä helpottaa varsinkin kauempana asuvia asiakkaita.

”Meillä on paljon asiakkaita pohjoisessa Lapissa, joten etäsäätövaihtoehto on ollut todella tykätty. Jos asuu esimerkiksi Ivalossa, on paljon helpompaa, kun kuulokojeen säätöä varten ei tarvitse matkustaa pitkää matkaa”, Sari Toivanen sanoo.

Pohjoissuomalaisen Toivon Kuulon yrittäjä Sari Toivanen on työskennellyt kuuloasioiden parissa yli 20 vuotta. Kun hän perusti Toivon Kuulon vuonna 2017, hän halusi panostaa yksilölliseen, huolelliseen ja asiantuntevaan palveluun. Asiakastyytyväisyyskyselyiden perusteella siinä on onnistuttu hyvin.