Vanhus, ikäihminen tai seniori?

starkey evolv ai nainen (1)

Hyvää alkanutta vanhustenviikkoa! Niin vanhustenviikkoa? Kuka on vanhus? Ja ketä saa kutsua ikäihmiseksi? Ikäihmisten määrä kasvaa koko ajan, ja jos ikäihminen on sama asia kuin eläkeläinen, ovat meidän ikäihmiset tänä päivänä erittäinkin nuorekkaita ja terveitä. Varsinkin jos verrataan muutamien vuosikymmen taakse, jolloin jo 50-vuotiaana annettiin syntymäpäivälahjaksi keinutuoleja ja kävelykeppejä! Ehkäpä silloin osattiin vanhenemiseen suhtautua myönteisemmin? Vanheneminen nähtiin terveellä tavalla osaksi ihmisen elämänkaarta.
Korostetaanko nykyisin enemmän meidän ulkoista olemusta kuin sellaisia asioita, jotka eivät heti päälle näy, kuten elämän kokemus, osaaminen, älykkyys ja henkinen tila.

Elämme nykyisin pidempään. Olemme terveempinä, ja haluamme pitää itsestämme erityisen hyvää huolta, jotta elämänlaatu säilyisi ja olisi hyvää. Meille kaikille on tärkeää kuulla, nähdä ja tuntea. Meille on tärkeä ottaa vastaan viestejä kaikilla meidän aisteilla, jotta aivot pysyvät virkeinä. Nauttimalla, kokemalla, muistamalla ja oppimalla uusia asioita varmistamme laadukkaan elämän. Monien uusien tutkimusten mukaan aistien heikkeneminen, erityisesti kuulon heikkeneminen vaikuttaa muistiin ja kognitiiviseen toimintoihin. Korjaamaton huono kuulo heikentää myös iäkkäillä tasapainoa, ja altistaa kaatumisille. Kuulemalla hyvin varmistamme laadukkaan elämän, kaikilla osa-alueilla.

Kuulokojeiden teknologia on kehittynyt, ja uusia ratkaisuja oman terveyden ja hyvinvoinnin seurantaan/säilymiseen kehitetään koko ajan. Kuulokojeiden äänimaailma on entistä miellyttävämpi ja luonnollisempi, varmistaen kuitenkin samalla paremman puheenerotuksen haastavissa olosuhteissa. Kuulokojeet kestävät paremmin kosteutta, ja mikä parasta, ne toimivat älykkäinä laitteina. Ne seuraavat esimerkiksi sykettä ja askelien määrää, antaen näin hyödyllistä tietoa hyvinvoinnistasi. Jatkossa et tarvitse tähän älykelloa tai -ranneketta, vaan riittää, että laitat kuulokojeet korviin. Ne auttavat sinua pitämään huolta kokonaishyvinvoinnistasi, kirjaimellisesti.

Osa 4 Eliaksen mietteitä Starkeyn uudesta Evolv Ai uutuudesta:

Nimensä perusteella veikkaisin heti valmistajan olevan amerikkalainen. Starkeyn alku juontaa juurensa jo 60-luvulta, ja myöhemmin se sai suurta suosiota muun muuassa Presidentti Ronald Reaganin käyttäessä heidän kojettaan. Aluksi tuttuun tapaan kuulokojeet laittaessani korvaan, tunnustelin äänimaailmaa, ja se oli jokseenkin erilainen, kuin mihin olin tottunut. Ensimmäisenä ääntä luonnehtisin tarkaksi. Musiikin kuuntelu avasi uusia ääniä, joihin en ollut aiemmin kiinnittänyt huomioita, tämä siis biiseissä, joita olen kuunnellut monesti aiemminkin.

Latauskotelo on suljettava, mikä on mielestäni plussaa, sekä tarpeeksi tilava. Laturi kykenee lataamaan kuulokojeet alusta loppuun kolme kertaa, ennen kuin itse tarvitsee virtaa. Työtä helpottamaan on suunniteltu magneetit, jotka imaisevat kojeet latauspistokkeisiin, kun kuulokojeet asettaa tarpeeksi lähelle. Laturista poiketen itse kojeet ovat kovin ergonomiset ja huomaamattomat, joten kuulovammaansa nolostelevien ihmisten ei tarvitse pelätä, että kojeet näkyvät, koska jos Starkeyt haluaa nähdä, pitää kävellä katsomaan korvalehden takaa, sillä sivusta tai edestä niitä ei näe. Onneksi kuitenkin volume-nappulat ovat helposti sormilla tunnusteltavissa. Niissä on pieni korkeusero, sekä kohoava pää, jolloin ne löytää aina, vaikka käyttäjällä olisi sormissaan heikompi motoriikka.

Tietysti mukaan kuuluu sovellus, niin kuin muissakin kuulokojeissa. Sovellus tallentaa käyttäjän asetukset, mutta jos niitä haluaa hetkellisesti muuttaa, voi liu’uttaa sormeaanpalkin päällä, jolloin molempien kojeiden voimakkuus nousee tai laskee tasaisesti. Ainakin oma puhelin mahdollisti Starkey-sovelluksen kerätä päivän askeleet, sekä muuta dataa. Sovelluksesta löytyy todella paljon ominaisuuksia, kuten hajamieliselle kojeiden paikannustoiminto, epävarmoihin hetkiin puhutun kielten tekstin kääntäminen omalle kielelle, sekä terveysseuranta ominaisuuksia. Monet ovat helppokäyttöisiä ja selkeitä.

Starkey hoitaa hommansa nätisti, eikä vaadi käyttäjältään toimenpiteitä, mutta tarjoaa kuitenkin eri ominaisuuksia niitä haluaville. Suosittelen kokeilemaan!